OGLED FILMA

 

Spoštovani strokovni delavci!

Ponovno smo v drugačnih okoliščinah našega dela. Več časa bomo preživeli za računalniki, telefoni, tablicami.

Spodaj prilagamo povezavo za ogled zelo dobrega filma RAZBIJALKA SISTEMA. Spodaj opis iz spletne strani RTVO. Vabljeni k branju in k razmisleku. Tej temi bomo namenili tudi Pogovorjevalnico.

https://4d.rtvslo.si/arhiv/tuji-filmi/174730233

Pretresljiv prikaz nezmožnosti prilagoditve devetletne deklice z vedenjsko motnjo, prežet s šokantnostjo in toplo človečnostjo. Izjemno zrel prvenec in srebrni berlinski medved 2019.

Benni je posebna deklica. Z nebrzdano energijo, s katero ves čas ustrahuje vrstnice (in odrasle), je obsojena na svojevrstno osamitev. Mama je ne more obvladati, zato jo preda socialni službi. Tam ne vedo, kaj bi z njo, otepajo se je tudi vse vzgojno-varstvene ustanove. Zdi se, da jo lahko obvladuje le Michael, ki že leta uspešno izvaja programe za prilagajanje problematičnih najstnikov. Po nekaj dneh, ki jih z njim preživi v osamljeni koči sredi gozda, se zdi, da je Benni pripravljena na uspešno socializacijo, a ponovna vrnitev v civilizacijo in nezadržna otroška želja po materini bližini jo ponovno pahneta v začarani krog, iz katerega ni izhoda.

Lep ogled.

Jani

 

KAKO SI NAJ ORGANIZIRAM ŽIVLJENJE V IZOLACIJI?

Glede na rezultate ankete za starše, opažanj in občutenj smo na dobri poti. Trudimo se. Vsak po svojih najboljših močeh.  Soočamo se z novim/drugačnim načinom dela. Občasno tavamo v megli in preskakujemo ovire, ki jih pred nas postavlja tehnologija. Podpiramo se. Povezujemo na različne načine. Skušamo ohranjati stik z učenci. Skušamo razumeti in podpreti tiste, ki to potrebujejo. Ostajamo ljudje, odprti za vse, ki so povezani z našo šolo. Srčnost (kot v knjigi S. Košmrl Srčni učitelj) našega dela prihaja do izraza – sedaj bolj kot kdajkoli prej. Ker ti ne obstajajo. Je zgolj pogled, ki morda komu izmed vas pomaga.

več o tem

 

Dragi sodelavci in sodelavke.

Spremembe so edina stalnica, pravijo. In vsaka sprememba zahteva novo prilagoditev in je, sama na sebi, lahko izvor stresa. Nov način dela, komuniciranja nas lahko pelje tudi v skrajnosti, kjer lahko na sebe in svojo dobrobit pozabimo in se tudi preveč vržemo v delo. »Samo še to odpišem, samo še ta mejl pogledam itn.« Poznam to… Kot hrček, ki stopi v tisti vrtiljak-kolo in se vrti, pa vrti, pa vrti…

Tudi v svetovalni službi skušamo v teh časih biti podporna točka tako učencem, staršem kot tudi vam. Vsak na svoj način, vsak s svojim znanjem, energijo, področjem dela. Če kaj potrebujete, nas kontaktirajte.

Sam sem se odločil, pa to tudi znam in najraje počnem, da vam ponudim različne načine skupinskega povezovanja in učenja. Srečevanja, ki se lahko zgodijo med pogovori, so tisto lepilo, ki nas in nas bodo držali skupaj. Ponudil bom 2 različna načina e – povezovanja (preko Skypa, Hangoutsa ali Zooma), na katera ste vabljeni. Zadeve bomo izvajali ob večernem času, tako da se bo lažje uskladiti in se pridružiti tudi tistim, ki imate otroke. Na srečanju vedno sprejmemo dogovor o zaupnosti  in dogovor, da o ljudeh, ki niso prisotni, ne govorimo. Vabilo velja za vse: ne glede na delovno mesto.

  1. Kolektivna žetev zgodb. Danes smo jo ravno »dali skozi«. Izvedli jo bomo tudi v prihodnje. Gre za način pogovora, kjer iščemo vaše pozitivne zgodbe, se učimo iz izkušenj, iščemo podobne zgodbe v sebi in se preko dajanja in prejemanja povratnih informacij povezujemo v enoto, ki ji lahko rečemo skupnost. Iščemo zgodbe, ki so nam pomagale,da smo stopili v pot sprememb. Ponavadi izberemo temo, o kateri bo govora. Tokrat je bila tema Upanje. Fajn je bilo. Vsaj meni J.

Za prihodnje srečanje bom poslal še posebej vabilo (čez kakšna dva tedna) in se prijavite takrat.

 

  1. »Pogovorjevalnice«: gre za skupinski pogovor o kakšni knjigi, članku, oddaji, ki jo pred srečanjem preberemo, pogledamo…Nato pa doma, iz naslanjača in s toplim čajem v roki predebatiramo, kaj se nas je v knjigi dotaknilo, kaj razmišljamo, kaj smo se iz konkretnega dela naučili o sebi, kako bi lahko to vedenje uporabili pri svojem delu ali nasploh v življenju ipd. Pred več kot 10 leti smo se nekaj takšnega že šli. Pri tem načinu dela bi sledili načelu soustvarjanja: se pravi člani skupine bi dajali predloge za gradiva/knjige/članke, o oblikah dela, kako pogosto bi se srečevali ipd.

Zainteresirani pišite na: janistergar@gmail.com . Za prvo srečanje bomo točen datum, ter gradivo/članek/film ali pa kar temo še dorekli, ko zberemo prijave.  Nobeno predznanje ni potrebno J. Samo vi. Takšni kot ste.

 

Vse dobro.

Pa ne pozabite: tudi svet ni bil zgrajen v enem dnevu. Tako da – na počasi.

Jani

(Skupno 245 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost