18. in 19.10.2019 je v Mariboru, v organizaciji VDC Polž, potekala 11. abilimpiada Sovenije.

Tekmovanje je potekalo pod sloganom: Naj vam pokažem svoje zaklade v znanju, spretnosti in ustvarjalnosti.

Kaj sploh je ABILIMPIADA? Beseda je angleškega izvora in je sestavljena iz dveh besed: OLYMPIC OF ABILITIES, kar pomeni olimpiada zmožnosti, spretnosti. To je prireditev tekmovalnega značaja, ki med seboj povezuje invalidne osebe vseh kategorij, torej tudi osebe z motnjo v duševnem razvoju na nivoju zaposlitvenih in prostoročnih aktivnostih, ki jih osvojijo skozi proces usposabljanja in kasneje v varstveno delovnih centrih. Te osebe med seboj tekmujejo v pridobljenih znanjih. Ker je človek družbeno bitje in živi z svojo okolico, je njegova potreba, da se pred to okolico pokaže, se potrdi in za svoje delo dobi priznanje. To ga usmerja , mu daje energijo in voljo za premagovanje težav v življenju. Tekmovanje se je odvijalo v štirinajstih različnih disciplinah (vezenje, oblikovanje gline, fotografiranje, krasitev torte, narezek, oblikovanje lesa, uporabni izdelki iz odpadne embalaže…..).

Naši mladostniki so tekmovali  Mario Zaifrid – obdelava lesa, Urban Knuplež-slikanje na platno, Jaka Lazar- uporabni izdelki iz odpadne embalaže in Katja Remšak v pripravi narezka. Prav vsi so se dobro odrezali, posebej uspešna sta bila Katja Remšak, ki je dosegla 1. mesto v pripravi narezka  ter  Jaka Lazar, ki je bil drugi v izdelovanju uporabnega izdelka iz odpadne embalaže.

Prav vsi smo pa bili navdušeni nad spremljevalnimi aktivnostmi, otvoritveno slovesnostjo, plesom in druženjem z vrstniki.

Zvonka Zajko-Valdhuber

(Skupno 94 obiskov, današnjih obiskov 1)