6. aprila 2019 je bil po celi Sloveniji ponovno izpeljan Dan za spremembe. Tudi tokrat smo se akciji pridružili tudi na naši šoli. Na delovno soboto smo se organizirali v skupine, ki so se jim učitelji in učenci posebnega programa priključili po lastni presoji in interesu.

Tako smo čistili okolico šole, urejali šolska atrija in šolski vrt, izdelovali izdelke za bazar, barvali stene in klopi, urejali razrede, kabinet za šport in si vzeli čas tudi za postoriti stvari, za katere nam sicer rado primanjkuje časa.

Pripravili smo tudi delavnico na temo odpravljanja diskriminacije, na kateri smo se s starejšimi učenci pogovarjali o stigmi »Gustek« in iskali svoje pozitivne lastnosti ter stvari, na katere smo lahko ponosni: tako pri sebi kot tudi naši šoli. Slišali smo kar besed, izjav učencev, ob katerih sva sodelujoča odrasla kar obnemela, oblita s kurjo poltjo. Verjameva, da bi bilo koristno, ko bi na podobnih delavnicah bili prisotni tudi ljudje iz zunanjega okolja: takrat bi najbrž sama beseda »Gustek« lahko dobila tudi drugačne, bolj pozitivne pomene.

Dan je potekal v sproščenem vzdušju, sodelovali smo drug z drugim in z majhnimi korakci spreminjali okolje, katerega del smo, kot posledično tudi same sebe.

S čim smo si pomagali, da je delo/druženje lažje steklo? Kot vedno, s humorjem. V tem smo »mojstri«.

Hvala vsem, ki ste sodelovali v akciji!

Ekipa prostovoljcev OŠ Gustava Šiliha Maribor

 

(Skupno 68 obiskov, današnjih obiskov 1)