Mirno Morje je mednarodni, socialno-pedagoški projekt, ki je namenjen osnovnošolcem, otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih okolij, otroških in mladinskih domov ter ustanov za otroke z motnjami v telesnem in duševnem razvoju. Sodelujejo otroci in mladostniki iz Avstrije, Nemčije, Slovenije, Hrvaške, Bosne, Srbije, Romunije, Poljske in Črne Gore.

V začetku šolskega leta se je Osnovna šola Gustava Šiliha Maribor po daljšem premoru udeležila Flote miru v okviru projekta Mirno morje. V mesecu septembru smo se odpravili v Biograd, se vkrcali in teden dni preživeli na jadrnici. Tako je na majhnem prostoru jadrnice sodelovalo 6 učencev, dve učiteljici, skiper in novinarka.

Da smo učencem lahko omogočili doživetje, smo potrebovali tudi finančna sredstva. Pridobili smo jih od Mestne občine Maribor in Zavoda RS za šolstvo.

ŽIVLJENJE NA JADRNICI NAM JE OMOGOČILO INTENZIVNO SOCIALNO UČENJE. Otroci so pridobivali nova, drugačna znanja. Morje, omejen prostor na jadrnici in posadka namreč zahtevajo medsebojno skrb in sodelovanje vseh članov. Mladostniki so se učili prevzemanja odgovornosti zase in za druge, skupinskega dela, socialnih veščin. Širili so kulturo enakih možnosti za vse, se učili strpnosti in sklepanja prijateljstev, pridobivali delovne spretnosti, se učili reševanja konfliktov na ustrezen način, spoznavali nove možnosti preživljanja prostega časa, poglabljali odnose med mladimi in odraslimi ter si medsebojno pomagali.

NAŠE  AKTIVNOSTI NA MORJU:

  • Ustvarjali smo v delavnicah.
  • Vadili plavalne veščine.
  • Usvajali smo gospodinjske spretnosti, skrbeli za red in čistočo jadrnice
  • Učili smo se pozitivne samopodobe in zaupanja vase.
  • Urili smo ročne spretnosti, igranje na bobne in prilagajanje na življenje na barki.
  • Udeležili smo se mnogih družabnih srečanj.

Razen pisanja ladijskega dnevnika (saj nam je v poznih urah od vseh aktivnosti zmanjkalo moči), smo realizirali vse cilje projekta in dosegli še kakšnega več. Vsem je življenje na jadrnici bilo nepozabno doživetje in neprecenljiva izkušnja. Ker z besedami težko opišemo, kaj smo doživeli vam prilagamo nekaj utrinkov v sliki.

Moto projekta je : VSI ENAKI – VSI NASMEJANI in takšni smo tudi bili.

POSADKA MIRNEGA MORJA  2017: ALJAŽ, AMEL, DINO, DANIJELA, DARINKA, DARJA, EMA, TILEN