SPLOŠNA PRIPOROČILA

Kdaj si je potrebno umiti roke:

  • Pri kihanju, smrkanju, po dotikanju obraza;
  • Pred jedjo ali pred pripravo hrane;
  • Po uporabi stranišča;
  • Ko so roke vidno umazane ali kontaminirane z blatom ali izbruhanino;
  • Po kontaktu s površinami, ki se jih dotika veliko oseb (kljuke, ograje, telefoni, tipkovnice, igrače…);
  • Po previjanju ali rokovanju s plenicami;
  • Po prihodu v ustanovo in pred odhodom iz nje.

Učinkovito umivanje rok zajema naslednje korake:

  • Roke speremo pod tekočo vodo;
  • Nanesemo tekoče milo in ga razporedimo po obeh rokah;
  • Zapremo vodo in temeljito umijemo dlani, hrbtišča rok, predel med prsti, palca, prstne blazinice in zapestji. Ta postopek naj traja vsaj 20 sekund;
  • Temeljito si speremo roke pod tekočo vodo;
  • Roke si osušimo s čisto papirnato brisačo za enkratno uporabo;
  • S tako osušenimi rokami se pipe ne dotikamo več, temveč vodo zapremo z brisačo, ki jo odvržemo v ustrezen koš.

Poleg umivanja rok so najpomembnejši ukrepi:

  • Poostreno čiščenje toaletnih prostorov in površin, ki se jih dotikamo z rokami (kljuke, vodovodne pipe, igrače…);
  • Odstranitev bolnih otrok ali zaposlenih iz vrtca ali šole (vrnejo se lahko šele 48 ur po prenehanju bolezenskih težav);
  • Hitro in učinkovito čiščenje izbruhanine ali blata;
  • Ustrezno prezračevanje prostorov;
  • Pravilno rokovanje s plenicami v jasličnih oddelkih;
  • Rutinsko čiščenje delovnih površin in okolja z detergentom in vodo.

OSNOVNA PRIPOROČILA ZA ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE

Poleg običajnih postopkov čiščenja je potrebno povečati pogostost čiščenja in razkuževanja prostorov, delovnih površin in opreme, še posebej mest, ki jih uporablja / se jih dotika več oseb (toaletni prostori, igrače, pipe, ograje, kljuke, stikala, telefoni, računalniške tipkovnice, delovne površine v kuhinjah…).
Čiščenje in razkuževanje se mora začeti na površinah, ki so manj onesnažene in nadaljevati tam, kjer je onesnaženost večja (toaletni prostori).
Pri čiščenju uporabljamo oblačila za enkratno uporabo. Oblačil, ki smo jih uporabili za čiščenje toaletnih prostorov, nadalje ne uporabljamo.
Uporabljati je potrebno krpe za enkratno uporabo, ki jih moramo takoj po uporabi odvreči v vrečo za odpadke.
Pomivanje posode in pribora ter pranje perila naj poteka po standardnih postopkih.

ODSTRANJEVANJE IZBRUHANINE IN FEKALIJ – ČIŠČENJE IN RAZKUŽEVANJE

Izbruhanino in fekalije je potrebno očistiti urgentno. Na onesnaženem območju naj bi se do končanega čiščenja gibale le osebe, ki čistijo. Uporabljati morajo osebno zaščitno opremo (rokavice, maska). Najprej tekoči del onesnaženja popivnamo s papirnato brisačo ali čistilno krpo, ki jo takoj po uporabi odvržemo v vrečo za odpadke. Ostanke umazanije se nato očisti z detergentom in vročo vodo ter površino razkuži. Razkužilo je potrebno uporabljati v skladu z navodili proizvajalca. Najbolj se priporoča uporaba natrijevega hipoklorita na predhodno dobro očiščenih površinah.
V vreče za odpadke odvržemo tudi uporabljeno osebno zaščitno opremo.
Po končanem čiščenju si je potrebno temeljito umiti roke in prostor prezračiti.

RAVNANJE V PRIMERU BRUHANJA V FAZI PRIPRAVE ALI SERVIRANJA HRANE
Pripravljanje in serviranje hrane moramo takoj prekiniti.
Onesnaženo površino je potrebno očistiti (postopek opisan v prejšnji točki).
Zavreči je potrebno vso izpostavljeno hrano, hrano, ki bi lahko bila kontaminirana in hrano, s katero je rokovala okužena oseba.

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)