Šolski ekovrt

Naše sodelovanje v projektu EAThink smo si zamislili kot nadgradnjo obstoječega šolskega vrta z novimi vsebinami, ki se navezujejo na globalno učenje. Tako smo učitelji 5.in 6. stopenj PP v projektno dejavnost združili različne aktivnosti v projektni teden.    Dala so se odvijala na šolskem ekovrtu – kjer smo obnovili  visoko gredo, urejali zelenice šolskega posestva, grabljali in odvažali jesensko listje, ki ga bomo s pridom uporabili za kompostiranje.

ekovrt1

ekovrt2

ekovrt3

ekovrt4

Učenci so v atriju šole postavili črvičkov kompostnik. Kompostnik služi opazovanju in spoznavanju predelave odpadne biomase v hranljivo kompostnico.

ekovrt5

Učenci so s preigravanjem igric Sašina pita in Eathink Spoznavali temeljno povezavo v prehranski verigi od pridelave do končne potrošnje, kakor tudi prednosti trajnostnega kmetovanja in  lokalno pridelane hrane, vključno z jesensko pojedino iz lokalnih, ekoloških pridelkov.

V okviru projekta EAThink 2015 je bila v oktobru 2016 izvedena tudi delavnica za učitelje in mentorje. Delavnico je vodila priznana permakulturna  strokovnakinja ga.: Alenka Henigman. Delavnice pa so se zraven učiteljev naše šole udeležili tudi mentorji  šolskih ekovrtov s  petih sosednjih šol.

Marinka Margan

 


Tako smo se v ekovrtnarski akciji naučili zbirati organske odpadke, jih kompostirati in ravnati s kompostnikom, izdelali smo načrt kolobarja za naš ekovrt, pri delu pa uporabljamo ekološka ali kemično neobdelana semena. Rastline gnojimo z organskimi gnojili in ne uporabljamo kemično sintetičnih pesticidov in gnojil. Seveda se trudimo tudi varčno ravnati z vodo in vestno ločujemo odpadke.

8.03.2013 nam je minister za kmetijstvo g. Franc Bogovič predal znak »ŠOLSKI EKOVRT« in listino, ki je hkrati obveza, da se bomo trudili ekovrtnariti še vnaprej. Čestitala nam je tudi ambasadorka trajnostnega vrtnarjenja gospa Manca Košir. Znak »Šolski ekovrt« podeljuje Inštitut za trajnostni razvoj, na osnovi izpolnjevanja meril programa Šolski ekovrtovi za ekološko vrtnarjenje v vrtcih in šolah. O dogodku lahko preberete na strani: www.solskiekovrt.si.

(Skupno 761 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost