Vse naše sanje se lahko uresničijo, če le imamo pogum, da jih udejanjimo.

Walt Disney

ZVOK IZ GLAVE

Pred vami je naš tretji muzikal z naslovom Zvok iz glave, ki smo ga sooblikovali z učenci. V letu 2023, ko praznujemo 110 let delovanja Centra Gustava Šiliha Maribor, ponovno prižigamo odrske luči, med otroci in učitelji se pretaka energija pričakovanja vašega odziva. Energija, ki jo boste začutili v vsakem plesnem gibu, besedi in melodiji. Vsak od nastopajočih je popolnoma svoj svet, ki so mu naši avtorji muzikala s svojim znanjem in empatijo omogočili pokazati svoje najbolj skrite talente. Muzikal Zvok iz glave je na zunaj lahkoten in sproščen, a skriva v sebi globoko sporočilo, ki ga naši učenci in učitelji pošiljajo med vas. Vanj so vložili vse svoje sposobnosti in trud ter dokazali, da je na poti do cilja vedno važna pot, ki jo zdaj s ponosom odstirajo pred vami. Pridružite se nam v naši predstavi in podprite naše srčne ustvarjalce ter jim poženite rdečico ponosa čez njihova lica.

Milojka Sevšek, ravnateljica

Zgodba muzikala Zvok iz glave nas sooči s sodobnimi težavami najstnikov. Glavni lik Manja se spopada z glasovi v glavi, ki ji govorijo, da ni dovolj dobra, da ni pomembna in da je nihče ne bi pogrešal. Dekle nenehno krmari v viharju svojih razpoloženj, a navzven poskuša ohranjati vtis, da je vse v najlepšem redu. Tako njeni prezaposleni starši kljub ljubeči vzgoji ne opazijo, da se Manja ne počuti najbolje, ona pa v sebi tone vedno globlje. V družbi ne najde svojega prostora, vsi cilji se ji zdijo popolnoma nedosegljivi in kot da to ni dovolj, njen svet še dodatno pretrese izdaja najboljše prijateljice. V Manjino življenje naposled le posije žarek sreče – fant, ki ji je všeč, pristopi k njej. A vrtiljak čustev se ne ustavi in Manji se zvrti v glavi še močneje, ko se vse, kar bi moralo ostati za štirimi stenami, razkrije na spletu. Breme težav in notranjih bojev kmalu postane pretežko za mlado dekle. Manja ne zmore več nositi maske nasmeha – zlomi se in klone pod vsemi pritiski. Ta dogodek pretrese njeno okolje in sproži zavedanje, da ima prav vsak posameznik kdaj glasove v glavi, ki jemljejo pogum in vero vase. Naposled resnica o Manjini stiski vendarle najde pot do njenih staršev in moč glasov iz glave se zmanjša.

Prav zares pa glasovi obmolknejo šele, ko prijatelji stopijo skupaj in postanejo vsi en glas – glas, ki opogumlja, podpira in daje krila.

Staša Šipek, avtorica libreta in režiserka

NOVICE
ŠOLSKI MUZIKAL »Zvok iz glave«

ŠOLSKI MUZIKAL »Zvok iz glave«

V sredo, 13. 12. 2023, ob 17. uri se jev Hramu kulture Arnolda Tovornikaodvila premiera šolskega muzikala Zvok iz glave. Šolski muzikal »Zvok iz glave« je tretji muzikal v produkciji Centra Gustava Šiliha Maribor. V koprodukciji se nam je pridružil Hram kulture...

Dekle, ki je ljubilo zvezdo
V šolskem letu 2017/18 smo ponovno zbrali moči in se opogumili za novo ustvarjanje, nov izziv in navdih ter v sodelovanju s Hramom kulture Arnolda Tovornika Selnica ob Dravi  pričeli z izvedbo novega muzikala za osebe s posebnimi potrebami z naslovom Dekle, ki je ljubilo zvezdo. V koledarskem letu 2018 in 2019 bodo sledile ponovitve muzikala.

Vsebinsko in tematsko je muzikal osnovan po motivih ameriških staroselcev o dekletu, zaljubljenem v zvezdnega princa.

Predstava je že naš drugi unikaten in edinstven dogodek v Sloveniji s populacijo oseb s posebnimi potrebami, ki na odru odlično predstavljajo svoje dramske, glasbene in plesne sposobnosti.

Muzikal je unikaten tudi zaradi avtorske glasbe in besedila, nakita, ki so ga učenci in učitelji naše šole ročno oblikovali, tudi rekviziti in deli kostumov so ročno delo naših učencev in učiteljev. V nadaljevanju bo premieri sledila še izdaja slikanice in knjige za predšolske in osnovnošolske otroke.

O zgodbi

Nekoč je v plemenu ameriških staroselcev živela mlada deklica. Nekega dne je odšla od doma, daleč v prerijo, da bi nabrala plodove kaktusa. Ko je zapuščala prerijo, je sonce že zahajalo in na nebu so pričele žareti prve zvezde. Ena izmed njih je žarela močneje od vseh in zdelo se je, da je od vseh zvezd najbližje zemlji. Dekle je imelo občutek, da ji zvezda mežika. Tisto noč je sanjala o tej zvezdi in sanje so ji povedale, da je ta zvezda dom lepega, postavnega in močnega prebivalca neba. Naslednji dan je odšla v prerijo nabirat plodove kaktusa in ponovno je opazovala zvezdo, kako ji mežika. Vedela je, da je to zvezdni mladenič. Sedem dolgih dni je hodila v prerijo in prav vsako noč je sanjala o prelepem zvezdnem mladeniču. V sanjah je slišala njegov glas, ki ji šepeta o ljubezni. A mladenič se ji na njeno žalost na zemlji ni mogel pridružiti. Tudi sama ga ni mogla obiskati na njegovem zvezdnem domu. Deklica je bila zaljubljena, obenem pa zelo nesrečna, saj je bila tako daleč od svojega ljubega. Njena bolečina je bila tako močna, da si je zaželela umreti. Obiskala je staro plemensko čarovnico in jo vprašala, kako naj umre tako, da se bo lahko pridružila svojemu ljubemu na zvezdi. Starka ji je zvarila močan zeliščni napoj in naročila deklici, da ga popije. Deklica se je spremenila v čudovit grm, ki ga še nihče v preriji nikoli ni videl. Zvezdni mladenič si je ves čas želel biti s svojo deklico. Nagnil se je proti njej tako daleč, da se je rob zvezde polomil. Zvezdni delci so se razbili v prah in potresli grm s svojim srebrnim sijem. In točno na tistem mestu, kjer se je zvezdni prah dotaknil grma, so zrastli vijolični cvetovi. Zvezdni mladenič in deklica sta bila končno združena. Grm s srebrnimi listi in vijoličnimi cvetovi so ljudje poimenovali vijolični žajbelj.

Pogum
V šolskem letu 2014/20215 smo na OŠ Gustava Šiliha Maribor pričeli s projektom »Upajmo si«, ki zajema umetniško ustvarjanje otrok s posebnimi potrebami. Z učenci želimo ustvarjati uporabno umetnost, ki jo lahko predstavljamo širši javnosti in si na tak način pridobimo tudi sredstva za nadaljnje umetniško ustvarjanje. V okviru projekta pripravljamo samostojno predstavo – muzikal »Pogum«, v katerega je vključenih okoli 80 sodelujočih – učenci s posebnimi potrebami, učitelji, tehnično osebje, starši, zunanji sodelavci.

Za muzikal smo se odločili, ker pokriva široko paleto umetniškega ustvarjanja in tako daje možnost, da se vsi učenci, ki želijo sodelovati, lahko pridružijo – ali na področju snovanja besedila, ustvarjanja scene in pripomočkov, kot glasbeni ustvarjalci, pevci, plesalci, igralci ali kot pomočniki v zaodrju. Osnovna ideja muzikala izhaja iz animiranega filma Pogum, ki pa smo jo avtorsko predelali. Glasba je priredba narodnih irsko – keltskih pesmi, izvaja se  v živo. Učenci  in učitelji sodelujejo v predstavi kot glasbeniki, plesalci in igralci.

PREMIERA IN REPRIZE

Veliki finale se je zgodil s premiero muzikla Pogum v petek, 24.4.2015, ob 18.00 v Lutkovnem gledališču Maribor. Predstavili smo se  še v ponedeljek, 1. junija 2015, ob 18.00 in ob 20.00 v Lutkovnem gledališču Maribor. V okviru Festivala Lent 2015 smo izvedli predstavo v nedeljo, 28. junija ob 18.00.

(Skupno 540 obiskov, današnjih obiskov 3)
Dostopnost