Od marca se je na šolskem vrtu veliko dogajalo. Bilo je veliko dela in učenci so zelo zavzeto sodelovali in pomagali pri skrbi za urejenost vrta. Veliko so se naučili o vrtnarjenju, saj so sodelovali pri celotnem procesu vzgoje rastlin.

Pridobivali so izkušnje z rahljanjem zemlje na gredah, sajenjem in sejanjem, zalivanjem, s čiščenjem plevela, dodajanjem kompostne zemlje jagodam in na visoko gredo, čiščenjem malinjaka.

Očistili so oba ribnika.

Pobirali so meliso in meto ter ju sušili.

Pri načrtovanju posevka so se učili o dobrih in slabih sosedih na vrtu. Posejali smo korenček, rdečo peso, solato, redkvico in peteršilj. Posadili smo zelje, listnati ohrovt, čebulo, drobnjak, blitvo, paradižnik, fižol in papriko.

Nekaj pridelkov smo že pobrali in jih pripravili v razredih. Skleda solate z redkvico je hitro izginila.

Na vrtu so nas razveselile jagode, češnje, maline. Tudi kakšna gozdna jagoda je bila slastna. Zdaj zorijo višnje, kosmulje in ribez.

Na vrt smo postavili dva večja lonca, kamor smo posejali medonosne rastline. Veseli smo, da žuželke rade obiskujejo njihove cvetove.

Na poletno sezono rastline pripravljamo tako, da jih obdajamo z zastirko, ki bo poskrbela, da bodo imele dovolj vlažna tla in da bodo lažje prenašale poletno sonce.

Do konca šole pa učenci vsako jutro pomagajo pri zalivanju vrta.

Vrt je seveda veliko več kot samo delo. Spoznavajo rastline in živali z vsemi svojimi čutili ter razvijajo odnos do narave in okolja. Na vrtu se dobro počutijo, se sprostijo, družijo med seboj.

»KDOR ZASEJE VRT, ZASEJE LJUBEZEN.«
(neznan avtor)

HVALA VSEM, KI STE LETOŠNJE LETO SOUSTVARJALI NA VRTU IN PRISPEVALI K TEMU, DA JE NAŠ VRT ZELO ŽIV.

Alenka Žnidarič

(Skupno 214 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost