KOTIČEK ZA UČENCE

Dragi učenci!

Trenutno se nahajamo v času, ki predstavlja izziv za vse, tudi za vas. Šolanje od doma, omejeno gibanje in druženje, negotovost ter hitre spremembe so spremenili naš vsakdan. Zato je toliko bolj pomembno, da vsak dan skrbimo za dobro počutje in se naučimo tehnik, ki nam lahko pri tem pomagajo. Usmerimo se na to, na kar imamo vpliv in vključujmo prijetne aktivnosti v naš vsakdan.  

Na naslednjih povezavah lahko dostopate do gradiv, ki vam bodo v pomoč pri ohranjanju in spodbujanju dobrega počutja: 

Kako lahko mladostnik sam poskrbi za dobro počutje?

Slabemu počutju sem kos 💪🏻

Nekaj tehnik za izboljšanje počutja 💖

Dragi učenci👋

👉Počasi se bližamo zadnjemu mesecu pouka. 🧐🤗

V mislih imejmo cilje, ki jih želimo v tem šolskem letu doseči.🏆

✍️Napišite, kakšni so vaši cilji in se tega potem tudi držite. 👀✨💫Če ciljev ne zapišete, si boste vedno lažje premislili in ubrali čisto drugo pot. 🤓

👉Cilji spodbujajo našo motivacijo, prizadevnost in vztrajnost. 💪V življenju nas usmerjajo naprej ter dajejo polnost in smisel našemu bivanju.😇🥳

👉 Pogumno vztrajajte do konca 🏃‍♀️🏃‍♂️, do uspešnega zaključka šolskega leta.🏆 🍀😄🙌

 💡 KAKO ZAPIŠEM SVOJE CILJE? ✍️ 💭

 Jasno definiraj svoje cilje.

Tvoji cilji naj bodo jasni in specifični: jasno določi, kaj želiš doseči. 🏋🎯

(Na primer: – dvakrat na teden bom šel na sprehod,🏃

– vsak dan bom namenil branju knjig 15 minut, 📚

– do dogovorjenega roka bom dokončal in oddal pisne izdelke … )📝📓

 Cilje zapiši.

Bodi iskren s seboj. Napiši, kakšni so tvoji cilji in se tega potem tudi drži. 📝

 Cilji naj bodo zares tvoji.

Lahko si le najboljša različica samega sebe. Ne postavljaj si ciljev nekoga drugega.

Postavi si svoje cilje in dosezi svoj uspeh. 💫

Cilji naj imajo zate smisel.

Ne postavljaj si ciljev, ki ti jih vsiljujejo drugi.

Cilji naj imajo zate pomen. Le tako boš vztrajal tudi takrat, ko bo težko.💪

Cilji naj bodo jasni in merljivi.

Brez jasnih in merljivih ciljev, ne boš točno vedeli, kdaj boš cilj dosegel.

Ko razmišljaš o svojih ciljih, bodi zelo natančen, kaj želiš doseči. 📈 🤗

Kaj naj počnem doma?💭 🤔

🗣Tudi ti nimaš več idej💡, kaj bi še lahko počel 🙄, sedaj ko smo doma?👀🤓🙄😴

➡️ Na tem mestu so zbrane ideje in predlogi, kaj vse lahko počnemo sedaj, ko smo se vsi znašli v novo nastali, drugačni situaciji in se jo skupaj učimo doživljati in preživljati.

ZBIRALNIK IDEJ💡🤗

💡🗣👀👂💃💡🖥💻 🔊🎼🎬⛹️‍♀️🤸‍♀️🤸‍♂️🤾‍♀️🤼‍♀️🤼‍♂️🤾‍♂️🌎

ŠOLSKA SNOV – POMOČ 📚📕📒📓 

 1. Skupna izobraževalna podporna točka razlagamo.sije namenjena medsebojni pomoči pri izobraževanju na daljavo. Podpora pri komunikaciji in zbiranju gradiv za lažje učenje pri vseh predmetih v OŠ.

 

 1. Val 202 in Boštjan Gorenc – Pižama sta pripravila niz kratkih razlag književnih del za učence zadnje triade. Seveda ne povsem resnih. Na sporedu so na Valu 202 vsak dan ob 9.00, nakar so na voljo na spletni strani radia. Prvo oddajo lahko slišite na: https://val202.rtvslo.si/2020/04/knjizevnost-v-pizami-e01-france-preseren/.

 

 1. Na programu Ars poteka program Arsovo domače branje: izbrana dela iz svetovne in domače književnosti v radijskih literarnih večerih za srednješolce. Več o vsebini izveste: https://www.rtvslo.si/kultura/knjige/radijski-literarni-veceri-ki-bodo-srednjesolcem-priblizali-domace-branje/519167.

 

 1. Brezplačen dostop do portala www.ucimte.com– v pomoč staršem pri delu z otroki.

 

 1. Brezplačen dostop do portala www.ucimse.com– v pomoč učencem pri učenju doma. Animacije fizikalnih pojavov si lahko ogledate na www.ucimse.com/raziskovalnica.

 

 1. Triki za lažje učenje: https://ucilnice.arnes.si/course/view.php?id=32518#section-8 .

 

 1. Zabavno učenje v obliki filmčkov na youtube kanalu Zabavno učenje: https://www.youtube.com/channel/UCRWX8i3FVzNt6wKKuq48Omg .

 

GLASBA  🎼🎹🎧🎤🎬🎼

Glasbena ustvarjalnica OŠ Gustava Šiliha Maribor, kjer najdete veliko zanimivih idej učitelja glasbene umetnosti: https://www.osgusi.si/starsi/pouk-od-doma/glasbena-ustvarjalnica/ .

 

ŠPORT ⛹️‍♀️🤸‍♀️🤸‍♂️🤾‍♀️🤼‍♀️🤼‍♂️🤾‍♂️

Športni kotiček OŠ Gustava Šiliha Mariborkjer najdete veliko zanimivih idej učiteljev športne vzgoje: http://osgusi.splet.arnes.si/sportni-koticek/.

 

TELEVIZIJA  📺🎬

 1. IZOdromje posebna oddaja za otroke in mladostnike RTV Slovenija. Ogledate si jo lahko vsak dan v živo na televiziji. Posnetke oddaj pa najdete tudi v njihovem arhivu:  https://4d.rtvslo.si/arhiv/IZODROM.

 

 1. Male sive celiceimajo svoj youtube kanal z vsebinami za 3. traido: https://www.youtube.com/channel/UCBeb0okP8qryTRtaOptJNAA/videos.

 

 1. Oddaje in risanke RTV Slovenijasi lahko ogledaš na: https://otroski.rtvslo.si/televizija.

 

GLEDALIŠČE 🎭 

Lutkovno gledališče Ljubljana predstavlja svoje najuspešnejše predstave preko spleta. Ogledaš si jih lahko na povezavi: https://vimeo.com/showcase/6866479.

 

Gledališče Koper Teatro Capodistria je na spletu objavil tri svoje predstave – Groznega Gašperja, Mehurčke in Kekca. Ogledaš si jih lahko: https://www.youtube.com/channel/UC4Bog0pIh8xlSPpa80KtGxw.

 

Hiša otrok in umetnosti na svoji spletni stani objavlja posnetje svojih predstav, lutkovnih delavnic,… Najdete jih: https://www.hisaotrok.si/predstave-na-daljavo/ .

 

PLES 💃

Balet

Brezplačnega učenja baleta se lahko udeležite: https://dancesecret.ru/online-eng.

 

Cirque Du Soleil

Tudi svetovno znani cirkus Cirque Du Soleil omogoča, da si njegove predstave ogledamo brezplačno na spletu: https://www.cirquedusoleil.com/cirqueconnect.

LIKOVNA UMETNOST 🎨 🎨

Muzeji in galerije 🖼

 1. Narodna galerija v Ljubljani: stalno zbirko si lahko ogledate na: https://www.ng-slo.si/si/stalna-zbirka, virtualni sprehod po zbirki, ki je narejen s pomočjo Google zemljevidov pa najdete: https://www.ng-slo.si/si/virtualna-galerija/749.

 

 1. Narodni muzej Slovenije: virtualne razstave: https://www.nms.si/si/razstave/virtualne-razstave, kjer si lahko med drugim ogledate situlo z Vač, kip emonskega meščana, neandertalčeva piščal, idr. na https://www.nms.si/si/zbirke/znameniti-predmeti.

 

Pobarvanke ✏🖌🖍
1. Brezplačna pobarvanka slovenske slikarke in ilustratorke Mojce Fo: http://www.fo.si/uploads/5/4/8/7/5487378/pobarvanka_2020.pdf .

 1. Na tej povezavi: http://www.openculture.com/2019/02/download-free-coloring-books-from-113-museums.htmllahko prenesite brezplačne pobarvanke iz 113 muzejev.

RADIO 🔊📻

Na Portalu slovenskega gledališča Sigledal lahko poslušaš radijske  igre: https://veza.sigledal.org/radijske-igre/.

 

KNJIGE📚

 1. Brezplačne e-knjige: https://www.e-emka.si/catalog/show/brezpla%C4%8Dne+eknjige/68.
 2. Biblosponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami. Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino:

Za otroke in mladino (542)

e-knjige za otroke (274)

e-knjige za mladostnike (268)

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo. Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu.

SPLETNI ČASOPIS 📰🗞

Časoris je spletni časopis za otroke, starše in učitelje. Poglej koliko zanimivih novic so pripravili zate https://casoris.si/.

 

PRAVLJICE 🔊

 1. Sedaj, ko je nujno, da smo vsi doma, lahko vsak dan med tednom ob 18.30 uri na Facebook profilu Boštjana Gorenca – Pižamev živo poslušate pravljico za lahko noč. Poslušajo jo lahko tudi vaši starši!

 

 1. V mobilni aplikaciji Audibookhttps://app.audiobook.si so brezplačno na voljo vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige.

 

 1. Lahkonočnice– Zbirka pravljic, ki jo je pripravil A1: https://www.lahkonocnice.si/kategorije/vse-pravljice

 

 1. Pravljice iz vesolja? Ja, ko astronavti na vesoljski postaji berejo pravljice za otroke na Zemlji. Tukaj je do pravljic, so pa v angleščini: https://storytimefromspace.com/.

 

VESOLJE🚀 

Agencija NASA je objavila 140.000 fotografij, videov in zvokov vesolja. Vse jih najdete na tej povezavi: https://images.nasa.gov/.

GEOGRAFIJA 🌎

Na tej povezavi: https://artsandculture.withgoogle.com/en-us/national-parks-service/parks se lahko virtualno sprehodite skozi nacionalne parke v Združenih državah Amerike.

 

MATEMATIKA 📝 

Če imate radi števila in vse v zvezi z njimi, je tole super zanimiva spletna stran https://astra.si/.

FOTOGRAFIJA 📷 

Cel mesec april 2020 podjetje Nikon ponuja brezplačne online tečaje fotografije. Več si lahko preberete na njihovi spletni strani: https://www.nikonevents.com/us/live/nikon-school-online/.

FILMI 🎥 

Slovenski filmski ustvarjalci vam v času razglašene epidemije in v duhu gibanja #ostanidoma podarjajo na ogled izbor svojih filmov, ki vsebuje tudi otroški in mladinski program! Spored bodo bogatili vsak ponedeljek in četrtek, filmi bodo dostopni 7 dni*. Povezava do filmov: https://bsf.si/sl/dogodki/vsi-filmi-doma/.

 

OSTALE ZANIMIVE POVEZAVE💡

💥 Hiša eksperimentov ti ponuja izvajanje eksperimentov na daljavo, posnetki zanimivih in poučnih predavanj. Poglej na: https://www.he.si/e-ksperimenti.

 

💻 Safe.si ti ponuja veliko zanimivih videov in drugih gradiv:

 

 

Viri:

– Kaj naj počnem doma. (2020). Dostopno na: https://www.e-tom.si/kaj-naj-pocnem-ostanimodoma/

– Spletna stran Osnovne šole Gustava Šiliha Maribor: https://www.osgusi.si/

VIDEO SPROSTITEV S PEDAGOGINJO: Dogodivščina na čarobni preprogi (19 min)

Oglejte si jo tukaj

Ko začutimo močna, neprijetna čustva ali se ujamemo v vrtinec negativnih misli, si lahko pomagamo z vajami čuječnosti.  

👉 Kaj je čuječnost?
Način zavedanja našega doživljanja (čustev, misli, telesne zaznave, zaznave iz zunanjega sveta)
+
usmerjanje na to doživljanje + nekritično sprejemanje tega doživljanja (z radovednostjo, odprtostjo, prijaznostjo)
+
kot se poraja tukaj in zdaj (v sedanjem trenutku).
(Jon Kabat Zinn, 1990)
 
 
👉 Vaja STOP nam lahko pomaga, da izstopimo iz misli, v katerih nastajajo vedno novi in novi katastrofalni scenariji ali ko nas preplavljajo močna, neprijetna čustva. Vajo si v spomin lahko prikličemo z besedo STOP. Vsaka črka predstavlja njen korak.
 
Vir: Bajt, M. (2020): Skrb zase. Pridobljeno s http://www.dps.si/wp-content/uploads/2020/04/Skrb-zase.pdf

VIDEO: PRAVLJIČNA MEDITACIJA ZA UČENCE (14 min)

Oglejte si jo tukaj

VIDEO: PRAVLJIČNA MEDITACIJA ZA UČENCE (14 min)

Oglejte si jo tukaj

Kako lahko izboljšate svoje učenje?
➡️ Zakaj so odmori med učenjem tako pomembni🗣💭
Med počitkom se utrdijo spominske sledi, možgani sami organizirajo snov in jo povežejo z že obstoječim spominom.🧠
📚 Med učenjem naj ima otrok kratke aktivne odmore v katerih se razgiba, pripravi pripomočke za učenje drugega šolskega predmeta, popije vodo in odpre okno. 📝
🕒 Najdaljši in najpomembnejši odmor med učenjem pa je spanje, v katerem možgani procesirajo, integrirajo in skladiščijo podatke, ki jih je otrok pridobil med učenjem.
(Skupno 1.274 obiskov, današnjih obiskov 1)
Dostopnost